Genel

Komünitesini oluşturan kişiselleştirilmiş sağlık uygulaması

Yeşil Science, AR/VR ve diğer görsel yazılımlar merkezinde yapay zekalı sağlık uygulamaları geliştirerek yola çıkan, son 1 yıldaysa tıp, sanat ve teknolojiyi bir araya getiren bir komünite oluşturma hedefiyle yoluna devam eden bir girişim.

Yeşil Science, CEO Yusuf Yeşil’in Harvard Medical School ve Stanford Medicine’de yaptığı stajları sonrası başladığı bireysel çalışmalarla başladı. Sonrasında bu çalışmaları bir ekip olarak sürdürmeye karar veren Yeşil’in öncelikli amacı tıbbi olayların 3D ve AR/VR gibi teknolojilerle anlatılması üzerine olsa da Yeşil Science sonrasında daha çok yapay zeka ve mobil sağlık üzerine odaklanan bir girişime dönüştü. Yeşil Science’ın ilk projelerden biri, FluAI isimli üst solunum yolu enfeksiyonunun boğaz fotoğrafı ve hastanın şikayetleri üzerinden tiplendirmesini yapabilen bir mobil sağlık uygulaması oldu. Uzun süre bu proje üzerine çalıştıktan sonra ekip büyüdü ve 2-3 farklı projeyi daha birlikte yürütmeye başladılar. Bu süreç içerisinde yapay zeka üzerine bir çok farklı projeler yürüttüler.

TOKENİZE OLDU

Yusuf Yeşil, 1 sene önce yürütülen tüm projeleri birleştirip, tek bir ürüne odaklandıklarını ve insanların sağlık alışkanlıklarını analiz ederek kişiselleştirilmiş öneriler sunan Yesil Health isimli mobil ve web uygulamasına başladıklarını belirterek, “Şu an Yesil Health ve projeyle entegre bir kripto token projesi üzerine çalışıyoruz. Aynı zamanda sağlık teknolojilerine ilgi duyan veya bu alanda projeleri olan kişileri bir araya getirme amacıyla yürüttüğümüz topluluğumuz Yesil Society ile de bu alanda çalışan kişilere destek olmayı amaçlıyoruz. Topluluğumuzu kurmamızdaki en büyük amacımız bu alanda çalışan kişilerin birbiriyle iletişimde olabileceği, deneyim paylaşımı yapabileceği ve projeleri hakkında geri bildirim alabileceği bir ortam sağlamak.

Yeşil Science CEO’su Yusuf Yeşil: “Ana hedef pazarımız Kuzey Amerika. Yakın dönem için şu an üzerinde çalıştığımız bir kullanıcı deneyimi değişikliği var. Geliştirilmelerinin tamamlanmasıyla canlıya almayı, şikayet analizi modülünü aktifleştirmeyi ve sonrasında kripto token yapımızla entegrasyonları tamamlamayı hedefliyoruz.

İnsanların doğru sağlık alışkanlıkları kazanmalarındaki en büyük engel sürdürülebilirlik. Sağlık alışkanlıklarıyla ilgili bir davranış değişimi başlasa dahi kısa zamanda sürdüremeden sonlanabiliyor. İnsanları daha sağlıklı alışkanlıklara teşvik edebilmek için oyunlaştırılmış sürdürebilir mekanizmalara ihtiyaç var. Bu amaçla iyi sağlık alışkanlıklarını ödüllendiren bir kripto token sistemini uygulamamızla bağlantılı bir şekilde geliştirme ihtiyacı duyduk” şeklinde konuşuyor. 

ŞİKAYETLERİ DİNLEYİP ÇÖZÜM SUNUYOR

Yesil Health, hem sağlık alışkanlıklarının analizi hem de şikayet analizi modülünde birden fazla yapay zekayı birbiriyle entegre bir proje. İlk olarak kullanıcıların ilettiği mesajı doğal dil işlemeyle işleyerek şikayetlerini tespit edip, sonrasında bu şikayeti irdeleyecek doğru soruları sormaya çalışıyor ve son olarak kullanıcıların verdiği cevaplara göre sebep olabilecek olası hastalıkları tahmin etmeye çalışıyor. Sağlık analizi noktasında da kişilerin sağlık alışkanlıkları hakkındaki sorulara verdikleri cevapları analiz ediyor ve bir içgörü çıkarıyor.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close