Genel

Dijitalde Sihirli Değnek: Veri+CRM+Yapay Zeka

ABD merkezli SalesForce veri ve CRM (Costumer Relationship Management- Müşteri İlişkiler Yönetimi) odaklı yazılım şirketi, alanında dünyanın önde gelen markası. Salesforce da yıllardır yatırım yaptığı yapay zekayı bu kez üretken yapay zekaya dönüştürerek asistan ve platformlarına entegre etti ve ChatGPT’den hatırlayabileceğiniz yapay zeka modeli LLM’sini geliştirmeye başladı.

Akdeniz, Ortadoğu ve Doğu Avrupa Bölgesinden Sorumlu Salesforce Başkan Yardımcısı Sinan Erkiner, adına “yapay zeka devrimi” denilen ekonomiyi büyük ölçüde yönlendirecek bu gelişmeyle ilgili şu yorumda bulunuyor: “ChatGPT ve benzeri çözümlerin, bizim de şirket olarak geliştirdiğimiz ‘geleneksel’ B2B veya kurumsal uygulamalardan temel iki farkı var: Karmaşık bir entegrasyon veya kullanıcı eğitimi gibi süreçler gerektirmeksizin, hemencecik kullanılmaya başlayabiliyorlar ve çok çeşitli uygulama alanlarında işlev gösterebiliyorlar. Bu şekilde, her çalışanın, kendi sorumluluğundaki işler için bire bir çalıştığı bir çeşit asistanı, iş arkadaşı olmuş oluyor. Doğal olarak, ilk aşamada bunun hatırı sayılır bir verimlilik artışı sağlamasını bekliyoruz. Sonraki aşamada ise, bu yeni olanaklar özümsendikçe, iş yapma biçimleri değişecek.

Yapay zeka kullanımın sıradanlaştığı ilerleyen zamanlarda ise, hem profesyonel hem de sosyal hayatta, bir içe/öze dönme dönemi yaşayacağımızı düşünüyorum: Zamanımızın ve dikkatimizin hemen tamamını alan irili ufaklı işleri makinelere devrettiğimizde, dünyaya esas katkımızın ne olduğuna odaklanacağız.

Yapay zekanın insana yardımcı olan süper güçlü bir iş ortağı rolünü üstlenmesine bağlı olarak kullanımına ilişkin etik ve güven açısından şirketlerin dikkat etmesi gereken unsurlar önem kazandığının altını çizen Erkiner, “Organizasyonlar, üretken yapay zekayı nasıl kullanacakları ve üretken yapay zeka hedeflerini iş gereksinimleri ve değerleri ile nasıl uyumlu hale getirebilecekleri konusunda net ve uygulanabilir bir çerçeveye ihtiyaç duyuyor. İşletmeler açısından; çalışanlarının, iş ortaklarının ve müşterilerinin sorumlu bir şekilde yenilik/inovasyon yapmalarına yardımcı olmak ve potansiyel sorunları önceden tespit edebilmek için güvenilir yapay zeka prensiplerini göz önünde bulundurmaları ve ürünlerinin her katmanına etik sınırları ve rehberlik adımlarını yerleştirmeleri çok kritik bir hal alıyor. Firmaların, güvenilir, açık, gerçek zamanlı üretken yapay zekadan fayda sağlamaları için yapay zeka, veri, analitik ve otomasyonu bir araya getirmeler gerekir.”

Akdeniz, Ortadoğu ve Doğu Avrupa Bölgesinden Sorumlu Salesforce Başkan Yardımcısı Sinan Erkiner

Salesforce’nın müşterilerinin gelişimine bulut, mobilite, sosyal ağlar, verinin yanısıra son olarak yapay zeka ile destek veren,  bu hizmetleri, bir bütün halinde ve en önemlisi bulut ortamınında ayrı ayrı segmente edecek Customer 360 platformunu açıkladı.

Yapay zekanın artırılan yeni rolünün işletmeler için önemine işaret eden Sinan Erkiner şöyle devam ediyor: “Yapay zekanın veri ve CRM’nin birleştirilmesi ile, müşteri deneyimlerini dönüştürme potansiyeline sahibiz. Müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi tahmin etmek ve her benzersiz etkileşimde kişiselleştirme sunmak konusunda büyük potansiyel taşır. Ayrıca, iş gücüne yapay zeka ile güçlendirilmiş özelliklerin dahil edilmesi, çalışan memnuniyetini artırabilir, verimliliği artırabilir ve karar verme süreçlerini iyileştirebilir.

Yapay zeka, gerçek zamanlı veri ve CRM’nin entegrasyonu; satış, hizmet, pazarlama, ticaret ve BT alanlarında kişiselleştirilmiş içerik üretimine ve özelleştirilmiş deneyimlere imkan tanır. Bu, işletmelerin müşteri ihtiyaçlarını tahmin etmelerine, potansiyel müşterilerle etkileşimde bulunmalarına ve işletmelerini optimize etmelerine olanak tanır, bu da verimliliği ve müşteri memnuniyetini artırır.”

Geçtiğimiz günlerde Salesforce, Einstein Copilot ile her CRM uygulamasını ve müşteri deneyimine odaklı Yapay Zeka Sohbet Asistanı getirdiğini duyurdu. Salesforce yeni Einstein1 Platformu, Einstein Copilot ve Einstein Trust Layer ile veri, yapay zeka ve CRM üçlüsü aracılığıyla müşterilerinin birleşik profilini oluşturabilmelerini sağlıyor. Böylece her müşteri deneyimine yapay zeka, otomasyon, analitik ekleyebiliyor ve müşteri verilerine dayalı olan konuşma temelli bir yapay zeka asistanı kullanılabiliyor.

Salesforce Başkan Yardımcısı Sinan Erkiner, bu yeni süreçte veri ve güvenin daha çok önem kazındığı belirterek şöyle konuşuyor: “Diyalog bazlı yapay zeka en değerli verileri analiz edip eyleme döküyor ve böylelikle  üretken yapay zeka araçları giderek daha konuşkan hale geliyor ve süper güçlü iş ortağı rolünü üstleniyor. Bu teknolojinin gerçek gücü, yapay zekanın, şirketin en güvendiği kaynağından en değerli verileri analiz etmesi ve bu verilere dayalı olarak ekiplere daha akıllı çalışma ve daha hızlı kararlar alma yeteneği sunması. Verilerin ve çıktıların doğruluğunu onaylamak ve sağlamak için tüm müşteri etkileşimlerinde bir insanın dahil edilmesi gereklidir. Yapay zeka, onu besleyen veri kadar iyi olduğundan, verileri kontrol etmek ve doğrulamak için insanları döngüde tutmak çok önemli. Güven, gelişiminin en temel unsuru olmalıdır.”

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close