Genel
Yapay zeka eğitimi… Kimler ders vermek için yetkin? Hangi alanlarda dersler var?

Konuşmak eğitmek değil. Bilimsel referansların, metodolojilerin ve uygulamalı örneklerin olması; bunların uluslararası standartlara kavuşmuş olması veya yakında kavuşacak olması; kişinin son 1 yıldır değil, uzun süredir teknik, ekonomik, sosyal alandaki gelişmeleri takip etmesi gerekir.
Konuyla ilgili akademik, kamu-özel sektör profesyonelleri, bazı şirketleri, girişimleri tanımak kişiyi uzman yapmaz. Sağlıkçı, hukukçu, endüstri mühendisi yapay zekacılar olacak. İşin en başından beri bunu savunuyorum. Ancak 1 yıldır yapay zeka üzerine kafa yoran SEO’cuyu veya kurumsal iletişimciyi veya hukukçuyu yapay zeka uzmanı yapmaz. Paylaşımlar yapsa bile, hatta röportaj verse bile.
Kimler verebilir? Teknik, teknik, teknik! Sosyal bir alansa bile hesaplamalı bir iş-meslek ünvanı yoksa, o kişi yanlış kişidir. Üretken yapay zeka araçları üzerinde bir süredir kafa yoran, (açık-kapalı) temel modelleri denemiş olan, bu yeni alanla bağlantılı olan programlama-kodlama bilgisine sahip, medya içeriklerini projeye dönüştürmüş olanlar doğru insanlar. Genç arkadaşlarımız var. Çok başarılılar. Online platform ve youtube’da bir sürü kanal var.
Tesla‘’nın eski yapay zeka kıdemli direktörü Andrej Karpathy, X’teki paylaşımında tam olarak bu noktalara değinmiş: ” Tiktok ve Youtube gibi platformlarda eğitim gibi görünen ancak yakından bakarsanız gerçekte sadece eğlence olan birçok video var. İzleyen insanlar öğreniyor gibi hissederek keyif alırken (aslında sadece eğleniyorlar) bu içeriği oluşturan insanlar da keyif alır çünkü eğlence, daha geniş bir izleyici kitlesi, ün ve gelir sağlar. Ancak öğrenme açısından bu bir tuzağa dönüşür. Öğrenme eğlenceli olmak zorunda değildir. Aynı zamanda aktif olarak eğlenceli de olmak zorunda değil, ancak asıl hissedilen şey çaba olmalıdır.”
Yapay zekada uluslararası vizyon, en büyük uluslararası kurumlarca (BM, OECD; AB; WEF gibi.) çizilmiştir: sorumlu yapay zeka.
Bu vizyona ayak uydurmak adına kurumların ve profesyonellerin kendi misyonları olabilir.
Stratejiye gelince… Tekrarlamak isterim ki, yapay zekayı organizasyon, yönetişim, teknik, iş gücü, verimlilik bakımlarından “tam olarak” tasarlamış, kısa dönem hazırlıklarını yapmış bir kurumumuz bile yok. Doğal olarak yok. Bu kavramlar oluşuyor. Herşey yeni. Mesleklerin değişleceğini anlatmak yeterli değil. Bu kavramlar oluşuyorken, uluslararası referansları bilmeden “eğitmek” de gerçekçi değil.
Zaman herşeyden önemli dostlar! Paranız da!
Not: Görselim Generated Photos
Not: Bu yazı Şubat 2024’te yazılmıştır!