Genel

Kişiye özel e-scooter: Hergele

Dünya genelinde tüm araba yolculuklarının yüzde 40’ı 5 km altı mesafeler için yapılıyor ve bu durum şehirlerde trafik ve hava kirliliğini arttırırken, insanların gereğinden fazla zamanını alıyor. Tek merkezli kentlerin, çoklu merkezli hale evrilmesiyle gerçekleşen kentlilerin ulaşım alışkanlıklarındaki değişimler ve ayrıca yaşanan pandeminin de etkisiyle mikrohareketlilik kültürü hızla yayılıyor.

Türkiye’de mikrohareketlilik akımının son yıllardaki temsilcilerinden Hergele Scooters, yerli bir e-scooter üreticisi ve araç paylaşım platformlarına teknolojik altyapı sağlayıcısı. Hergele, kendi tasarımları ve mühendisliğini geliştirerek Hergeleler’i son kullanıcıya ulaştırıyor ve bunun yanısıra kendi ürettiğimiz elektrikli scooterlar ve yazılımlarla firmalara, yatırımcılara, belediyelere operasyona hazır e-scooter filoları kuruyor.

Hergele Scooters kurucu ortaklarından Bugay Çağlar

Geçen haftalarda düzenlenen İTÜ Çekirdek Big Bang Start-Up Challenge’da Migros Up’tan 50 bin TL’lik yatırım alan Hergele Scooters kurucu ortaklarından Bugay Çağlar, bu e-mobilite projesiyle ilgili şöyle konuşuyor: “2018 yılında başlayan Hergele ilk prototiplerini 2019 Haziran ayında üreterek saha testlerini gerçekleştirdi ve 2020 yılının Şubat ayında Hergeleler’in ön siparişleri başlatıldı. Sadece 10 ay gibi bir sürede Hergele ekibi olarak, daha yatırım almadan, 100’ün üzerinde son kullanıcıya ulaştık. 2 kurumsal satışımız oldu. İlk ihracatımızı gerçekleştirdik ve 1 milyon TL üzerinde ciroya ulaştık. Şimdiki hedefimiz Hergele’yi Avrupa’da tanınan bir Türk markası haline getirebilmek. Pazardaki ürünlerin standardizasyonunun başka bir sonucu olarak ürünlerin birbirinden tasarım perspektifinden bakıldığında neredeyse farksız olması bizi rahatsız etti. Hergele karakterinin de getirdiği asi ruh ile tasarım açısından da bir fark yaratmak istedik. Bu farkı şasede ve ayak basılan ‘deck’ olarak tabir ettiğimiz alanın ahşap olması kararıyla gerçekleştirmeye başladık. Ahşap deckler için, öncelikle son kullanıcının isteklerine göre tasarım ekibimizle bir çalışma gerçekleştirilmekte ve sonrasında lazer kazıma yöntemiyle deckler üzerine bu çalışmaların yerleştirilmesiyle kişiye özel hale getirilebiliyor.”

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close