Genel

Yapay zekayla ilgili distopik senaryolar gerçek olabilir mi? İşte “gerçek” cevaplar!

Yapay zeka insandan akıllı olacak mı? İnsanın başına bela mı olacak? Kara kutu olma ihtimali var mı? Dostlar,size gerçek cevapları veriyorum…

Ilya Sutskever. OpenAI’ın kurucularından ve Baş Mühendisi. 37 yaşında. Onun ismini, OpenAI CEO’su Sam Altman’ın 17-22 Kasım tarihleri arasında yaşanan, aksiyon filmi gizi izlediğimiz gelişmelerden hatırlıyor olabilirsiniz.

Sutskever’ın OpenAI’ın bir yapay genel zeka girişimi olarak hedeften uzaklaştığını düşünmesiyle başlayan süreç, Altman’ın istifasıyla kaosa dönüşmüş, 22 Kasım’da Altman’ın -ilginçtir- OpenAI’ya geri dönmesiyle son bulmuştu.

Altman’ın yuvaya dönüşünden yaklaşık 1 ay önce Sutskever bu anlamlı TED konuşmasını yaptı. Konuşmasının başlığı argümanını yansıtıyordu: “Yapay Genel Zekaya Heyacanlı ve Tehlikeli Yolculuk.”

Diğer yandan Sutskever bu konuşmayı, OpenAI’ın yolundan şaşmadığını anlatır şekilde, olumlu bir bakış açısıyla tamamladı.

Ilya Sutskever benim en çok dikkate aldığım yeni nesil yapay zekacıdır. “Dijital beyin” olarak tanımladığı yapay zekanın “insanı ve bilinci” anlamaya yarayacağını düşünerek yola çıkmış, yapay zekanın gerçek babası Geoffrey Hinton’ın yanında çalışma şansına erişmiştir.

Durumları bir biliminsanı olarak yorumlar, cevaplar. Olacakları söylemekten kaçınmayan bir tutumu vardır. Bu nedenle söylediklerine çok güvenirim.

İşte yukarıdaki “hayati” soruların cevapları…

✔︎ Yapay genel zekaya ulaştık mı? Henüz değil ama yaşadığımız durum geçici. Yapay zeka insan kadar veya insandan daha zeki olabilir. Hatta yapay genel zeka, ikinci versiyonunu kendisi oluşturabilir.

✔︎ Dünyada yüzlerce yapay zeka laboratuvarı var. Herkes yapay zeka üzerinde çalışıyor. Dünyanın en büyük ekonomik yatırımları yapılıyor.

✔︎ İnsan aktivitesinin olduğu her alanda müthiş etkili olacak. Ancak çok fazla etkili olabilir mi? Her uygulamanı olumlu olduğu kadar, olumsuz tarafları da var.
Kötüleşebilir mi? Evet bu mümkün olabilir.. Biz bunun olmaması için çok sayıda araştırma yapıyoruz. Yapay zeka şirketleri bunun olmamasına çalışıyor.

✔︎ Yapay zeka sayesinde sağlık hizmetleri o kadar ucuzlayacak ki, o gün geldiğinde bugünkü hizmet koşulları, 16.yy’daki diş çekmeye benzeyecek.

✔︎ Şunu söyleyim; insanlar kendi çıkarları dışında öylesine görülmemiş kolektif bir zekayla (Thomas Malone, Future of Work, 2004) davranmaya başlayacak ki… Şimdiden şirketler bunu yapıyor (Frontier Model Forum), hükümetler yapıyor… Biz de 5 yıldır web sitemizde yazdığı üzere, eğer başka bir şirket yapay genel zekaya ulaşırsa biz onlara yardım edeceğiz. İşte bu nedenle tüm zorluklarına rağmen bu teknolojiden çok umutluyum.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close