Genel

Son mil teslimatta otonom çözüm

Hatırlayalım; pandemi sürecinde, tüketicilerin son-mil teslimat hizmetine olan taleplerinin artmasıyla birlikte şirketler siparişlere yetişememeye başladı. Aynı zamanda, artan kurye ücretleri ve benzin fiyatları şirketleri zorlamaya başladı. 

Delivers.ai işte bu noktada maliyetleri düşürecek, insan faktörünü ve bununla beraber gelen hataları ve problemleri minimize edecek, daha sürdürülebilir bir şekilde son-mil teslimatları gerçekleştirecek bir yöntem geliştirmek istemiş. Temmuz 2020’de, otonom teslimat robotları ile herhangi bir kargo, yemek siparişi, ve market alışverişini temassız olarak ulaştırmayı hedefleyen Delivers.ai kurulmuş.

Otonom teslimat robotu geliştirerek Türkiye’de bir ilke atan Delivers.ai’ın kurucusu Ali Kutay Yaralı, uluslararası alana taşıdıkları robotu şöyle anlatıyor: “Hizmet vereceğimiz bölgenin haritalandırılmasını tamamladıktan sonra yapay zeka ve bilgisayarlı görü teknolojileri kullanarak güçlü bir otonom sürüş performansı elde ediyoruz. Tamamen yerli olan robotlarımız yoldaki engelleri fark ediyor ve engellere çarpmadan güvenli bir sürüş gösteriyor. Robotlarımız teslimatları alıp müşterinin teslimatı alacağı yerin önüne kadar getiriyor. Son-mil teslimat konsepti altında operasyon gösterdiğimiz için 1-2 km alanlarda 10 dakika gibi kısa bir sürede teslimatları gerçekleştiriyoruz. B2B çalıştığımız için online yemek siteleri, online ticaret platformları ve online hizmet veren marketler ile beraber çalışıyoruz.”

Delivers.ai’ın kurucusu Ali Kutay Yaralı: “Delivers.ai 2020 Temmuz ayından itibaren, elektrik ile çalıştığı için çevreyi kirletmeden, maliyetleri düşürerek ve her siparişte aynı kaliteyi yakalayarak teslimatları müşterilere ulaştırıyor.”

Hepsiburada ile İTÜ’nün Ayazağa kampüsünde hizmet verdiklerini, Bağdat Caddesi’nde Yemeksepeti ile çalıştıklarını belirten Yaralı, “Özellikle üniversite kampüsleri gibi daha kapalı lokasyonlarda, robotlar ile yapılan teslimatlar oldukça tercih ediliyor, çünkü bu şekilde kuryeler içeri girmiyor ve bu da ses ve görüntü kirliliğini engelliyor. Bağdat Caddesi’nde ise sipariş yoğunluğu fazla olduğundan otonom robotlarımız talep yükünü azaltarak teslimatların sorunsuz bir şekilde iletilmesini sağlıyor. Aynı zamanda, robotlarımız elektrik ile çalıştığı ve çevreyi kirletmediği için de daha sürdürülebilir bir teslimat hizmeti sunuyor” diyor.

MADRID VE AMSTERDAM’DA 

Delivers.ai Türkiye’de yeni gelişen bir sektörün öncüsü, bu nedenle rakipleri yurtdışında. Yandex Rover, Starship ve Kiwibot en büyük rakipleri…  Delivers.ai Kurucusu Ali Kutay Yaralı, en önemli farklarının B2B çalışma yöntemi olduğunu ifade ederek, bununla birlikte teknik ve pazar hedefi farklılıkların olduğunu şu sözlerle anlatıyor: “Kiwibot gibi rakiplerimizin uzaktan operatör kontrolü eşliğinde çalışırken, biz otonom çalışıyoruz. Bunun dışında, rakiplerimizin operasyon gösterdiği alanlar da bizimkinden oldukça farklı. Örneğin Starship daha çok ABD pazarını, Yandex Rover Rusya ve ABD pazarını hedefliyor. Delivers.ai ise Avrupa ve Birleşik Krallık pazarında operasyon göstermek istiyoruz. Ayrıca, robotlarımız rakiplerimize göre daha büyük taşıma kapasitesine sahip, daha yüksek kaldırımlara tırmanabiliyor ve aynı zamanda daha zorlu yol şartlarına dayanıklı olacak şekilde tasarlandı. Yurtdışındaki işbirliklerimize gelince, Madrid’te Glovo ile geçen sene kasım ayından beri hizmet vermekteyiz, Amsterdam’da ise Kaas Kitchen ile faaliyet gösteriyoruz.”

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close