Genel

TeacherX: Eğitimin yeni Jane Doe’su

Konumuz eğitim teknolojileri olur da, bu alana bir kadın öncülük etmez mi? Özellikle de bu teknolojinin geleceğinin umut vaat ettiğini yıllar önce farkeden ve bu teknolojinin yüksek lisansını yapan bir kadınsa…

Öğretmenlere ve öğrencilere zamandan ve mekandan bağımsız öğrenmeyi ve öğretmeyi mümkün kılan çeşitli teknolojileri geliştiren TeacherX’in kurucusu Dr. Işıl Boy Ergül, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nde, yüksek lisansını eğitim teknolojileri üzerine Manchester Üniversitesi’nde, doktora eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi’nde yine aynı alanda yapmış.

TeacherX  öğretmenler, öğretmen adayları, eğitimciler ve eğitim yöneticileri için tasarlanmış bir platform. Bu profesyonellerin mesleki gelişimlerini destekleyerek, eğitim teknolojileri, pedagoji ve andragoji (yetişkin eğitiminde kullanılan yöntem ve ilkeler) alanlarında güncel ve etkili kaynaklar sağlıyor. Platform hem Türkiye’deki hem de dünya genelindeki öğretmenler için, hem Türkçe hem de İngilizce hizmet veriyor.

Ergül, platformun detaylarını şöyle anlatıyor: “Temel amacı, ‘Öğretmen gelişir, toplum değişir’ felsefesini benimseyerek öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sağlamak ve bu yolla eğitim sistemimizi güçlendirmek. Öğretmenlere zaman ve mekan sınırlamaları olmaksızın kaliteli eğitim içerikleri sunup bu içeriklerdeki bilgileri öğretmenlerimizde kalıcı kılmak ve mesleki gelişimlerini destekleyecek araçlar sağlamak. Biz, öğretmenlerin mesleki gelişimine destek olmayı sadece bir hedef olarak değil, aynı zamanda bir sorumluluk olarak görüyoruz. Eleştiriden öte, çözüm üreten, yenilikçi ve dönüştürücü bir yaklaşımla bu projeyi ilerletiyoruz. TeacherX öğretmen eğitimi platformu, öğretmenlere ve öğrencilere zamandan ve mekandan bağımsız öğrenmeyi ve öğretmeyi mümkün kılan çeşitli teknolojiler sunar. Bu teknolojiler arasında Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS), asenkron video içerikleri, öz değerlendirme sistemi, sertifikalar, performans takip sistemi, raporlama, öğrenme toplulukları ve senkron eğitimler yer alır. Bu teknolojilerin her biri, öğretmen eğitimini daha etkili ve verimli hale getirmek için özel olarak tasarlanmıştır. TeacherX platformu, sunduğu kapsamlı ve gelişmiş teknolojiler ile her ihtiyaca uygun bir eğitim çözümü sunuyor.”

Türkiye’nin önemli yatırım fonlarından Founder One‘dan alınan yatırım ile altyapılarını geliştirdiklerini ve TeacherX bünyesindeki okulların öğrencileri için CertifiX adında bir blokzincir tabanlı sertifika yönetim sistemini hayata geçirdiklerini belirte Dr.Işıl Boy Ergül, “Bu sistem sayesinde, öğretmenler öğrencilere verdikleri tüm sertifikaları, okul dışında elde edilen sertifikaları dahil, platformumuz üzerinden yönetebilir ve yeni sertifikalar oluşturabilir. Böylece öğrencilerin dijital portfolyolarını oluşturarak koruma altına alıyoruz. Öğrenciler, üniversite veya iş başvurularında, platform üzerinden aldıkları tüm sertifikalara ömür boyu erişim sağlayabilir. Bu yaklaşım, öğrencilerin birden fazla alanda kendilerini geliştirmelerini ve bu yetkinliklerini belgelemelerini sağlayarak gelecekleri için büyük önem taşıyor. Her yıl Londra’da düzenlenen Küresel Eğitim Teknolojileri Ödülleri’nde Avrupa’da ikinci olarak finale kalmamız da, öğretmenlerin mesleki gelişimine yaptığımız katkıyı global ölçekte etkili bir şekilde göstermemize olanak sağladı. Yapay zeka tabanlı seslendirme teknolojisini entegre ederek TeacherX’i global bir marka yapmayı ve daha çok öğretmene ulaşarak toplumsal gelişime katkı sağlamayı amaçlıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close