Genel

Yapay genel zekaya ne zaman ulaşacağız? Yapay zeka elektrik kaynaklarını tüketecek mi? GPT’ler süperbilgisayarları mı doğuracak?

Microsoft ve OpenAI, neden 100 milyar dolarlık bir süperbilgisayar geliştiriyor. GPT-5 ne zaman çıkacak? Nvidia CEO’su Huang, yapay genel zeka için ne tarih verdi? Elon Musk neden yapay zekanın elektriği yiyip bitireceğini söylüyor? Tüm bunların arasındaki bağlantı ne?

Microsoft ve OpenAI Stargate isimli, tahmini 100 milyar dolarlık bir süperbilgisayar projesine başlıyor. Resmen açıklanmadı, ama ABD medyası bilgiyi sızdırdı. ChatGPT’nin Kasım 2022’de çıkmasından bu yana Microsoft-OpenAI ortaklığının süperbilgisayar ile sonuçlanabileceği konuşuluyordu. Geçen yıl Aykut Balcı’nın sunduğu Dünya Trendleri podcast serisinin en çok dinlenen konuk olduğum ChatGPT ile ilgili bölümde bu olasılığı aktarmıştım.

Projen muhtemelen Microsoft tarafından finanse edilecek ve 5 aşamalı planda 4 aşamada geliştirilecek bir süperbilgisayar veri merkezinin kurulacağı, şu anda 3’üncü aşamada olduğu söyleniyor. Bu veri merkezinin diğerlerine kıyasla göre 100 kat daha maliyetli olduğu belirtiliyor. Süperbilgisayarın 2026’da tamamlanması bekleniyor. 

Microsoft özel tasarım çip çıkarmıştı. Yapay zeka ekosisteminin bel kemiği olan dünyanın en büyük çip markası Nvidia, OpenAI’ın büyümesinde çok büyük etkiye sahip. Bu projede tahminen Nvidia’nın son çıkardığı, fiyatının 30-40 bin dolar olması beklenen, dünyanı en hızlı yapay zeka çipi Blackwell B200 ve Microsoft’un kendi çipleri kullanılacak.

ChatGPT’nin bir sonraki modeli GPT-5 ise kimilerine göre bu yaz, kimilerine göre 2025’te piyasaya sürülecek. GPT-4, yaklaşık 1 yıl önce piyasa sürülmüştü. GPT-5 2025’e kalmayabilir; bir üst versiyon olan GPT-6’da yapay zeka çok başka bir seviyeye atlayabilir. OpenAI CEO’su Sam Altman 2023 yılı başlarında bir röportajda GPT-7’nin bile hazır olduğunu söyleyip, bunun yapay genel zekaya karşılık gelebileceğini ima eden sözler sarf etmişti. ChatGPT, 7’inci versiyonunda bitip Microsoft bulut-bilişimiyle süperbilgisayara dönüşebilir.

Not olarak, yapay zekanın uçması ne anlama gelir? Kimse söylemiyor elbette. Ama yapay zekada uzman insanların olduğu gibi, benim de tahminlerim var. O da ayrı bir yazı olsun.

Nvidia CEO’su Jensen Huang

“EN GEÇ 5 YIL SONRA”

Geçen yıl dünyanın en büyük 5 teknoloji şirketi arasına giren ve ChatGPT ile başlayan GPT ve LLM geliştirme yarışında en karlı şirket olan Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang son açıklamalarıyla herkesin bildiği bir isim haline geldi. Huang yapay genel zekaya en geç 5 yıl içinde ulaşılacağını ileri sürdü. Tartışmalı “yapay genel zekanın tarifi” konusunda ise şöyle dedi: “Eğer yapay genel zekayı bir yazılım programının çok iyi performans gösterebileceği belirli testler kümesi veya çoğu insandan yüzde 8 daha iyi yapabileceği birşey olarak tanımlarsak, bunu 5 yıl içinde başarabileceğimizi düşünüyorum.”

Huang LLM’lerin en büyük sorunu olan halüsinasyon, yani uydurma sorunun ortadan kalkacağını iddia etti.

Elon Musk

“ELEKTRİK ÜRETİMİ YETMEYECEK”

Elon Musk geçen yıldan bu yana elektrik üretiminin giderek büyük bir sorun haline geleceğini söylüyordu. Son olarak geçen yıl çip üretiminde aksamalar olduğunu ve bunun yapay zeka sektöründeki büyümeye bağlı olduğunu belirterek yapay zekanın hesaplama gücünün ve elektrikli araçların elektrik kaynaklarını yiyip bitireceğini, 2025’te bu aksaklıkların başlayacağını iddia ediyor. Diğer yandan Musk, Nvidia’nın çip sektöründe tekel (piyasanın yüzde 98’i) olmasına da şiddetle karşı çıkıyor. Sam Altman da yapay zeka geliştikçe, helyum gibi alternatif kaynaklarının kullanılması gerektiğini savunmuştu.

ANALİZİM:

Multi-modalite LLM’ler, yani ChatGPT’nin gelişimi, en başta OpenAı tarafından “yapay genel zeka” ile özdeşleştiriliyordu. GPT’nin kademeli veya kontrolsüz ilerlemesinin bir süperbilgisayarla sonuçlanması bir alternatif değil, mevcut durumda bir zorunluluk. Evet şu anda bile büyük veri merkezleri 100 binlerce yapay zeka çipi (A100, S100) ile çalışıyor ama bir süre sonra iş çipten çıkacak ve bununla birlikte enerji kaynaklarının yetmeme olasılığını doğuracak. Bu noktaya gelmeden alternatifler zaten oluşturulmuş olacak. Ama bunun Musk’ın söyledim gibi (bazen attığı veya piyasadaki oyunu bozmaya çalıştığı gibi😆) 2025 gibi çok yakın tarihte gerçekleşmesi tahmini bana abartı geliyor.

En önemli nokta; Yapay genel zekacıların bu noktaya ulaşmadaki kriterleri de kendilerinin belirlemiş olması ve Endüstri 4.0’dan itibaren hedef konulan 2030 tarihinin anlamının artık tam olarak ortaya çıkmasıdır.



Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close