Genel

Yapay zeka gazeteciliği öldürecek mi? İşte 24/7, onlarca dilde yayın yapacak yapay zeka kanalı

Yapay zeka tarafından hazırlanan ve sunulan haberleri izlediniz. Buyrunuz, yapay zekalı sunucu ve yapay zeka tarafından geliştirilen haberler.

Hayır diyordum ki; yapay zeka medyayı yavaş yavaş ele geçirecek. Ama kardeşim sahadaki muhabire de hemen, “Artık sana ihtiyacımız yok” demeyin. Bu işin bir geçişi, bir alıştırması olsun.

Yapay zeka, özellikle de Üretken Yapay Zeka, yani Generative AI araçları hem görsel hem içerik bakımından medyanın işini çok kolaylaştıracak, çok da renk katacak. Buna itirazımız yok.

Ama haberi kadrolu değil, “serbest çalışan” birkaç muhabirden almak, haberi yapay zekaya online toplatmak ve yapay zekaya sundurmak… Hani hepsi birden?

Muhabir uyur, yapay zeka uyumaz. Artık tüm sektörlerde risk bu: ucuz, yorulmayan, uyumayan yapay zeka.

Los Angeles’taki Channel 1 kanalı, şubat ayında bazı streaming kanalları ve uygulamalar (ki dünyanın her yerinde izlenebilsin) aracılığıyla bu yapay zekalı haber uygulamasını “deneyecek.”

Serbest çalışan gazeteciler, resmi açıklama ve bültenler, yapay zeka tarafından sosyal medyadan elde dilen paylaşımlar ve resmi kaynakları referans alan haberler, gerçek spikerlerin görüntü ve seslerinin klonlanmasıyla geliştirilen sanal ikizler tarafından sunulacak.

Finanstan eğlenceye, spordan hava duruma tüm gelişmeleri kişiselleştirerek izleyebileceksiniz, hem de pek çok dilde…

Channel 1 hangi görüntünün gerçek hangisinin yapay zekayla geliştirildiğini ifade eden belirteçler konulacağını söylüyor.

Yani işin buraya gideceğini biliyorduk da, biraz zaman yahu… Biraz yavaş gitsin bu işler…

Bünye bu kadar hızı kaldırmıyor!

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close