Genel

“Yapay zekanın bazı işleri kısa sürede ele geçireceği” gerçeği karşısında acil plana ihtiyacımız var

“Yapay zekanın işlerimizi kaybetmemize neden olacağı” söylemlerini ne kadar ciddiye almalıyız? Çok mu korkalım? Şimdi erken mi? Ne zaman korkmaya başlayalım? 

Çok açıkça ben bu konuyu 2023’ün başlarına kadar konuşmaktan kaçındım. Zira Endüstri 4.0 denilen ve tüm teknik ve pratik süreçlerin dijitalleşmenin sonucu olarak sıklıkla ve tekrarlanarak yapılan, aynı zamanda gereksiz zaman ve insan eforu harcanan işlerin otomatize edileceği, insanın bazı işlerden elini çekeceği söyleniyordu.

“İnsanlar daha sofistike işlerle ilgilenecek, bazı işler dönüşecek, daha nitelikli işlerle ilgilenecek, hobilerini yerine getirecek” gibi söylemler “öne çıkıyordu.”

Hatta bu nedenle “geleceğin meslekleri ve bu mesleklere ödenecek maaşlar” en merak edilen, geleceğe dönük konular arasında yer aldı.

Kasım 2022 ile ChatPT bu anlamda ufkumuzu açtı! İdari işler, müşteri hizmetleri, destek hatları, pazarlama-satış gibi birimlerin en çok etkilenen iş alanları olacağı acı gerçeğini öğrendik ki, ben de bu zamanlarda bu gerçeği telaffuz etmeye başladım.

Açıkçası insanların kontrol edemeyeceği konularda onları paniğe sürüklemek istemem. Zaten çok zorlu koşullar altında yazıyoruz.

Ancak ChatGPT gibi Üretken Yapay Zeka, yani Generative AI araçlarının sadece bu işleri değil; hukuk asistanları, çevirmenler, bazı eğitmenlik görevleri, muhasebecilik, gazetecilik, tasarımcılık, hatta ve hatta kodlama gerektiren yazılım işlerinin de yerini bir zaman ve bir şekilde yapay zekaya bırakacağımızı artık biliyoruz.

Peki şapkamızı masamıza koyalım ve düşünelim. Ne zaman olacak tüm bunlar? Ülkemize ne zaman uğrar? Ne yapayım? Ya benim işim ne olur.

Bu konuyu 10 Aralık’ta yayınlanan ChatGPT ile ilgili ilk podcastte anlatmıştım. 2023 yılının en çok dinlenen podcast’lerinden biri olmuştu.

1,5 yıldır gündemde olan bu konu, benim de çok sevdiğim The Daily Show sunucusu, gazeteci Emmy Ödüllü programcı, yazar, aktivist Jon Stewart tarafından şovunda bir kez daha gündeme geldi.

Sadece özet geçip kendimi yorumumu aktarayım. Siz videoyu izleyin….

Efenim Stewart, önce yapay zekayla geliştirilen ve eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından paylaşılan bu görseli gösterip bazı tv kanallarının ve yorumcuların bu görsel ile ilgili, “korkunç, yıkıcı, bakılacak gibi değil” şeklindeki sunumlarıyla adete dalga geçip, “Yahu 11 Eylül, Gazze, Ukrayna, doğal afet görüntüleri göstermiyor musunuz?” şeklinde eleştiriyor.

Ve geliyor işler meselesine… Kısa ve öz: teknoloji liderlerinin apaçık insanların işini kaybedeceğini söylediğini, ancak yapay zekanın kabiliyetlerinin bunu yapabilecek durumda olmadığını savunuyor. Yani abartıldığını düşünüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=20TAkcy3aBY&t=2s

Yapay zekanın yapabilecekleri konusu Stewart’ın sandığı gibi değil. Ve fakat… Evet çok fazla iş gidecek. Bazıları çok hızlı…Evet çok hızlı. Acı gerçek. 

Bazıları kademeli olarak… Sektör, iş, meslek ve ekonomilerle çok bağlantılı…

Yeni meslekler çıkacağı söylemleri? Evet kesinlikle… 

Jon Stewart bu işlerden ilki olan “prompt engineering” isimli yeni işle de dalga geçiyor. (Haksız sayılmaz:)

Yurtdışındaki profesyonel işe alım sitelerine baktığınızsa yapay zekayla ilgili çokça yeni meslek görebilirsiniz.

Bir sonraki paylaşımın konusu bu olacak…

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close